poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wyniki III etapu

Oto rezultaty III etapu
oraz rozwiązanie testu







Najlepsza uczennica
Ilość punktów
Najlepszy uczeń
Ilość punktów

Joanna Moczko
Nikola Warzecha
Justyna Biczysko
Kinga Zych
Sara Leckner
Laura Trzeciok



6/10
6/10
4/10
4/10
3/10
3/10


Damian Lukas
Marcel Kozielski
Sebastian Słaby
Marek Pietrasz
Denis Grzesik
M. Szędzielorz
P. Szyndzielorz
Damian Lisoń

8/10
7/10
8/10
6/10
6/10
 5/10
5/10
3/10


Po trzech etapach najlepsze piątki


Najlepsza uczennica
Najlepszy uczeń
1. Joanna Moczko 20 pkt.
2. Justyna Biczysko 17.5 pkt.
3. Kinga Zych 14.5 pkt.
4. Sara Leckner 9 pkt.
5. Laura Trzeciok 8 pkt.


1. Marcel Kozielski 21 pkt.
2. Marek Pietrasz 20 pkt.
    Damian Lukas 20 pkt.
4. Denis Grzesik 19.5 pkt
    Mariusz Szędzielorz 19.5 pkt







Ostatni etap już 18 grudnia w środę!

                                                                                                                                                                       

Węglowodany są przyswajane przez organizm w postaci:

a) dwucukrów                     b) cukru złożonego                            c) glukozy                        
d) aminokwasów


Nadmiar spożytych węglowodanów jest przekształcany w organizmie człowieka w:
a) białka         b) tłuszcze             c) jest wydalany z moczem                 d) nie jest trawiony i jest wydalany z kałem

                                                                                                                                                                
Dokończ zdanie:
Galaktoza  nie występuje  w stanie wolnym. Jest połączona z tłuszczem lub białkiem
               
                                                                                                                                                             
W 100g którego produktu znajduje się najwięcej błonnika pokarmowego?
a) białego ryżu                    b) pieczywa razowego                       c) marchwi                           
d) jabłka

                                                                                                                                                                  
Jakie produkty są według Ciebie bogate w węglowodany złożone?
a) pieczywo, kasze             b) owoce i warzywa           c) cukier i słodycze             
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

                                                                                                                                                                 
Zmieszano 200g mąki sojowej ze 100g mąki pszennej. Jaka jest zawartość procentowa węglowodanów w tej mieszaninie?
(mąka sojowa: zawartość węglowodanów 5%  mąka pszenna: zawartość węglowodanów 65%)

65% ze 100 g maki pszennej = 65 g
5% ze 200 g mąki sojowej = 10 g
W sumie w 300 g mąki jest 75 g węglowodanów = 25%

                                                                                                                                                                  
 Cukry proste to:
a) laktoza, sacharoza        b) skrobia, błonnik, pektyny            c) fruktoza, galaktoza      
d) glikogen, glukoza,

                                                                                                                                                          
 Podaj  3 właściwości błonnika: 

a)       pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.
b)       pomaga w walce z otyłością.
c)       obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
d)       stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
e)       oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
           


Węglowodany stanowią 57% masła orzechowego. Jaka jest masa węglowodanów zawartych w 400g takiego masła?

57% ze 100 g = 57 g 
57x 4 = 228 g

What is the English term for "węglowodany"?                                                                          
a) sugars                               b) carbohydrates                                c) proteins                         
d) fibre
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz