środa, 4 grudnia 2013

Wyniki II etapu

Oto wyniku po II etapie oraz 
rozwiązanie testu o tłuszczach








Wyniki po II etapie konkursu "I żyjmy zdrowo i szczęśliwie"

Najlepsza uczennica
Ilość punktów

Joanna Moczko
Justyna Biczysko
Kinga Zych
Sara Leckner
Zuzanna Karwat
Natalia Kasprzyk


9/10
7,5/10
4,5/10
4/10
3/10
2/10


Najlepszy uczeń
Ilość punktów

Marek Pietrasz
Mariusz Szędzielorz
Marcel Kozielski
Damian Lukas
Denis Grzesik
Denis Strzys
Sebastian Słaby
Adam Kubiak
Paweł Szyndzielorz
Piotr Sobota

9/10
8,5/10
8/10
8/10
7,5/10
6,5/10
6/10
5/10
4/10

4/10

 



Po dwóch etapach najlepsze piątki

Najlepsza uczennica
Najlepszy uczeń
1. Joanna Moczko 14 pkt.
2. Justyna Biczysko 13.5 pkt.
3. Kinga Zych 10.5 pkt.
4. Sara Leckner 6 pkt.
5. Wiktoria Jasińska 5 pkt.
    Laura Trzeciok 5 pkt.
    Jennifer Waleska 5 pkt.
    Natalia Kasprzyk 5 pkt.

1. Mariusz Szędzielorz 14.5 pkt
2. Marek Pietrasz 14 pkt.
    Marcel Kozielski 14 pkt.
4. Denis Grzesik 13.5 pkt
5. Damian Lukas 12 pkt.



Następny etap już 11 grudnia w środę!

Rozwiązanie testu o tłuszczach 


  1. Tłuszcze naturalne dzieli się na:
a) otrzymane z materii ożywionej i nieożywionej    b) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego            
c) lotne i ciekłe        d) lipidy i tłuszcze właściwe

  1. Synonim do wyrazu tłuszcze to:
a) peptydy               b) lipidy                    c) węglowodory                      d) sterole


  1. Dlaczego robiąc surówkę z marchewki, kapusty itp. dodajemy olej?
 By opóźnić proces utleniania; niektóre witaminy dobrze rozpuszczają się w tłuszczu.


  1. Czekolada gorzka zawiera 32 % tłuszczu. Ile tłuszczu dostarczysz organizmowi, jeśli zjesz ¼ 200-gramowej tabliczki czekolady?
 1/4 z 200 g = 50 g

32% z 50 g = 16 g tłuszczu



  1. Kwasy omega 3 znajdują się w olejach roślinnych, rybie i  ...... :
a) wodorostach              b) ryżu                    c) pomidorach                        d) fasoli


  1. Proces psucia się tłuszczu nazywamy jełczeniem.


  1. 1 g of fat contains:
a) 9kcal                   b) 7,5 kcal               c) 4 kcal                  d) 2,8 kcal

  1. Do czego może doprowadzić nadmierna ilość złego cholesterolu we krwi
a) do choroby wrzodowej                       b) do choroby Wassermana                   c) do miażdżycy                      d) do cukrzycy

  1. Jeśli chcemy zbadać poziom tłuszczów w naszej krwi, wykonamy:
a) morfologię                          b) lipidogram                          c) rozmaz krwi                        d) opad Biernackiego


  1. Przeciętnie 3% masy mleka stanowi tłuszcz, z którego otrzymuje się masło. Ile masła otrzymamy z 4000 kg mleka? Ile kg mleka potrzeba, aby wyprodukować 60 kg masła?
3% z 4000 kg = 120 kg masła

4000 kg mleka = 120 kg masła

szukana ilość mleka = 60 kg masła

4000x60 =  szukana ilość mleka x 120

240000= szukana ilość mleka x 120

240000/120 = szukana ilość mleka

2000kg = szukana ilość mleka
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz