Oto wyniku po II etapie oraz
rozwiązanie testu o tłuszczach
Wyniki po II etapie konkursu "I
żyjmy zdrowo i szczęśliwie"
Najlepsza uczennica
|
Ilość punktów
|
Joanna Moczko
Justyna Biczysko
Kinga Zych
Sara Leckner
Zuzanna Karwat
Natalia Kasprzyk
|
9/10
7,5/10
4,5/10
4/10
3/10
2/10
|
Najlepszy uczeń
|
Ilość punktów
|
Marek Pietrasz
Mariusz Szędzielorz
Marcel Kozielski
Damian Lukas
Denis Grzesik
Denis Strzys
Sebastian Słaby
Adam Kubiak
Paweł Szyndzielorz
Piotr Sobota
|
9/10
8,5/10
8/10
8/10
7,5/10
6,5/10
6/10
5/10
4/10
4/10
|
Po dwóch etapach najlepsze piątki
Najlepsza
uczennica
|
Najlepszy
uczeń
|
1.
Joanna Moczko 14 pkt.
2.
Justyna Biczysko 13.5 pkt.
3.
Kinga Zych 10.5 pkt.
4.
Sara Leckner 6 pkt.
5.
Wiktoria Jasińska 5 pkt.
Laura Trzeciok 5 pkt.
Jennifer Waleska 5 pkt.
Natalia Kasprzyk 5 pkt.
|
1.
Mariusz Szędzielorz 14.5 pkt
2.
Marek Pietrasz 14 pkt.
Marcel
Kozielski 14 pkt.
4.
Denis Grzesik 13.5 pkt
5.
Damian Lukas 12 pkt.
|
Następny etap już 11 grudnia w środę!
Rozwiązanie testu o tłuszczach
- Tłuszcze naturalne dzieli się na:
a) otrzymane z materii ożywionej i nieożywionej b) pochodzenia
roślinnego i zwierzęcego
c) lotne i ciekłe d)
lipidy i tłuszcze właściwe
- Synonim do wyrazu tłuszcze to:
a) peptydy b)
lipidy c)
węglowodory d) sterole
- Dlaczego robiąc surówkę z marchewki, kapusty itp. dodajemy olej?
By opóźnić proces utleniania; niektóre witaminy dobrze rozpuszczają się w tłuszczu.
- Czekolada gorzka zawiera 32 % tłuszczu. Ile tłuszczu dostarczysz organizmowi, jeśli zjesz ¼ 200-gramowej tabliczki czekolady?
1/4 z 200 g = 50 g
32% z 50 g = 16 g tłuszczu
- Kwasy omega 3 znajdują się w olejach roślinnych, rybie i ...... :
a)
wodorostach b) ryżu c) pomidorach d)
fasoli
- Proces psucia się tłuszczu nazywamy jełczeniem.
- 1 g of fat contains:
a)
9kcal b) 7,5 kcal c) 4 kcal d) 2,8 kcal
- Do czego może doprowadzić nadmierna ilość złego cholesterolu we krwi
a)
do choroby wrzodowej b)
do choroby Wassermana c)
do miażdżycy d) do
cukrzycy
- Jeśli chcemy zbadać poziom tłuszczów w naszej krwi, wykonamy:
a)
morfologię b)
lipidogram c)
rozmaz krwi d) opad
Biernackiego
- Przeciętnie 3% masy mleka stanowi tłuszcz, z którego otrzymuje się masło. Ile masła otrzymamy z 4000 kg mleka? Ile kg mleka potrzeba, aby wyprodukować 60 kg masła?
3% z 4000 kg = 120 kg masła
4000 kg mleka = 120 kg masła
szukana ilość mleka = 60 kg masła
4000x60 = szukana ilość mleka x 120
240000= szukana ilość mleka x 120
240000/120 = szukana ilość mleka
2000kg = szukana ilość mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz