poniedziałek, 6 stycznia 2014

Wyniki końcowe

Nasz konkurs dobiegł końca. 
Czas podać prawidłowe rozwiązania ostatniego etapu i wyniki końcowe.




Wyniki po IV etapie konkursu "I żyjmy zdrowo i szczęśliwie"


Najlepsza uczennica
Ilość punktów
Najlepszy uczeń
Ilość punktów

Joanna Moczko
Nikola Warzecha
Justyna Biczysko
Kinga Zych
Sara Leckner
Laura Trzeciok
Natalia Kasprzyk



6/12
5/12
4/12
2/12
1/12
2/12
1/12

Mariusz Szędzielorz
Sebastian Słaby
Denis Grzesik
Marcel Kozielski
Marek Pietrasz
Damian Lukas


6/12

5/12
4/12
4/12
4/12
3/12




Najlepsza uczennica
Najlepszy uczeń
1. Joanna Moczko 26 pkt.
2. Justyna Biczysko 21.5 pkt.
3. Kinga Zych 16.5 pkt.
4. Nikola Warzecha 11 pkt.
5. Sara Leckner 10 pkt.
    Laura Trzeciok 10 pkt.
1. Mariusz Szędzielorz 25.5 pkt
2. Marcel Kozielski 25 pkt.
3. Marek Pietrasz 24 pkt.
4. Denis Grzesik 23.5 pkt
5. Damian Lukas 23 pkt.
  



Zwycięzcy po IV etapach

W kategorii najlepsza uczennica:

JOANNA MOCZKO

W kategorii najlepszy uczeń:

MARIUSZ SZĘDZIELORZ

Jeśli zwycięzcy konkursu nie będą mogli pojechać z nami na wycieczkę, ich miejsca zajmą osoby, które zdobyły drugie miejsca.


Prawidłowe odpowiedzi do testu o witaminach:


1. Niedobór witaminy C objawia się chorobą zwaną:                                                                                                                
b) szkorbutem                        

2. Witaminy pełnią ważną rolę w organizmie, ponieważ:                                                                                                      
a) jako koenzymy wchodzą w skład enzymów      

3. Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy pod wpływem:                                                                                          
promieniowania ultrafioletowego (dopuszczalne pod wpływem promieni slonecznych/slońca)

4. Kazimierz Funk stworzył wyraz witamina od słów vita i amina. Co oznacza pierwsze słowo?                                          
vita - życie

5. Podczas przygotowywania potraw produkty zwykle tracą 50% zawartości witaminy C, 10% witaminy B1 i 5% witaminy B2 i PP. Oblicz na podstawie tabeli, ile tych witamin powinny zawierać produkty, aby nawet po stratach mogły zaspokoić dzienne zapotrzebowanie młodzieży                                     

Dzienne zapotrzebowanie młodzieży na witaminy:
Witamina B1 – 1,6 mg
Witamina B2 – 2,2 mg
Witamina PP – 14 mg
Witamina C – 102 mg

Witamina C - 204 mg, Witamina B1 -  1,77 mg, witamina B2 - 2.31 mg  i PP - 14,73 mg

6. Połącz prawidłowo pierwiastek i jego rolę w organizmie                                                                                                    

wapń - aktywator enzymatyczny       
                                                                                             
żelazo - składnik hemoglobiny            
                                                                                                                            
fluor - składnik zębów i kości
                                                                                                                                            
jod -  składnik hormonów tarczycy    
                                                                                                                            
                                                                                                                                            
                                                                                                                                            
7. Suchość, rogowacenie i łuszczenie się naskórka, wysychanie a następnie rozmiękczenie rogówki i białkówki oka, ślepota zmierzchowa to objawy braku witaminy A                                                                                                                                                                      

8. 100 g płatków śniadaniowych zawiera między innymi:                                                                                                        
- kwas askorbinowy 51 mg
- tiaminę 1,2 mg
- ryboflawinę 1,4 mg
- Fe 11,9 mg
- Ca 255 mg
Oblicz, jakie jest zalecane dzienne spożycie witaminy C i wapnia, wiedząc, że podane wyżej ilości stanowią jego 85%?

 Witamina C (kwas askorbinowy) - 95 mg
 Wapń (Ca) - 300 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz