wtorek, 11 czerwca 2013

Europejskie smaki - część trzecia WŁOCHY

EUROPEJSKIE SMAKI - CZĘŚĆ TRZECI

WŁOCHY


Dziś pyszności prosto z Sardynii - tłumaczki Karolina Gajęcka i Gosia Twardawska.




 

Włoski chleb
Składniki:
  
500 g białej mąki na chleb, plus trochę więcej mąki do wykończenia
·     40 g miękkiego masła
·     12g/2 opakowania suchych drożdży
·      2  łyżeczki soli
·      300 ml chłodnej wody(letniej nie zimnej- o temperaturze ciała)
·      Trochę oliwy lub oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:
Do dużej miski włożyć mąkę i dodać masło. Po jednej stronie miski dodać drożdże a po drugiej sól w przeciwnym razie sól zabije drożdże. Połączyć wszystkie składniki, mieszając je łyżką.

Dodać połowę wody i obrócić całość palcami. Nadal dolewać po trochę wody, dobrze łącząc, dopóki mąka z boków miski się połączy. Nie trzeba wykorzystać całej wody ,ale można dodać gdy jej zabraknie- ciasto musi być dobrze połączone i miękkie a nie lepkie i wilgotne. Wymieszać palcami, aby upewnić się że całość jest dobrze połączona, użyć mieszaniny do czyszczenia miski. Idź dalej aż mieszanina stanie się chropowatym ciastem.

Użyć około łyżeczki oleju aby nasmarować  blachę (stosowanie oleju zamiast mąki spowoduje, że struktura ciasta będzie spójna) przełóż swoje ciasto na natłuszczoną blachę (upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca).

Zwiń dalszą część ciasta do środka następnie obróć ciasto o 45 stopni i powtórz. Zrób to kilka razy, aż całe ciasto będzie bardzo lekko obtoczone w oliwie z oliwek.

Teraz użyj rąk aby zagnieść ciasto: wcisnąć ciasto w jednym kierunku piętą dłoni, a następnie złożyć je ponownie na siebie. Obróć ciasto o 90 stopni i powtórz czynność. Przez ugniatanie rozciąga się gluten, który uelastycznia ciasto. Rób to przez 4 lub 5 minut aż ciasto będzie gładkie i rozciągliwe. Zadanie musisz wykonać szybko, żeby mieszanina nie przyklejała się do rąk, jeśli jest zbyt lepka możesz posypać sobie mąką ręce.

Umieść ciasto w czystej i lekko naoliwionej misce, przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą i odłożyć na bok, w tym czasie pracują drożdże: ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Powinno to trwać około godziny, zależy od temperatury w pomieszczeniu ( nie umieszczaj miski w gorącym miejscu, ponieważ drożdże będą działać zbyt szybko).

Blachę wyłóż papierem silikonowym ( nie papierem do pieczenia).
 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zeskrobać je z miski i ukształtować. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące. Powierzchnię ciasta posypać mąką i zgnieść je przez ugniatanie. Przy użyciu rąk skręć ciasto o 45 stopni i obróć je ponownie. Czynność powtórz kilka razy. Delikatnie obracać i wygładzać ciasto w okrągły kształt bochenka.

Umieścić bochenek na blasze, przykryć ściereczką lub lekko naoliwioną folią i pozostawić , aż  dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Zajmie to około godziny, ale może być szybciej lub wolniej w zależności od temperatury w pomieszczeni.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (200 C wspomaga wentylator)/ Gaz 7. Umieścić starą, pustą brytfannie na dno piekarnika.

Po godzinie bochenek powinien okazale wyglądać. Posypać trochę mąki na wierzchu i bardzo delikatnie pocierać. Użyć dużego ostrego nóż do płytkich cięć (około 1cm/½głębokości ), by na górze bochenka stworzyć romby.

Włożyć chleb (na jego blasze) do środka pieca. Nalać zimnej wody do brytfanny znajdującej się w dolnej części pieca tuż przed zamknięciem drzwiczek piekarnika - to tworzy parę, która czyni z bochenka błyszczące ciasto.

Piec chleb około 30 minut.

Bochenek jest gotowy, gdy wyrośnie i będzie złoty. Aby sprawdzić należy wyciągnąć bochenek z piekarnika i stuknąć palcem w spód – powinno brzmieć pusto. Obracać ruszt do ostygnięcia.


Włoska czosnkowa grzanka

 

Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 PIETRUSZKI,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 3/4 łyżeczki majeranku,

Jak zrobić włoski chleb z czosnkiem:
- posiekaj czosnek, a następnie wymieszać go dobrze w oliwie z oliwek.
- W osobnej misce wymieszać ser, pietruszka, tymianek i majeranek.
- Wymieszaj oliwę, chleb i czosnek.
- Posypać ziołami i serem.
- Grzanki piec około 5-10 minut.

 
Włoska miseczka z chleba

Składniki:
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 opakowania suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 7 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 białko
- 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszać razem 2 1/2 szklanki wody i drożdże w dużej misce, odstawić na 5 minut. Wymieszać z solą i oliwą.
2. Dodać mąkę stopniowo w średniej prędkości mikserem, aż wzrośnie ciasto.
3. Obróć ciasto na posypanej mąką powierzchni, zagnieść do sprawnego i elastycznego (4 do 6 minut). Lekko nasmarować miskę, przykryć i odstawić do rośnięcia do ciepłego miejsca, wolnego od przeciągów na 35 minut lub do momentu, by podwoiło się w masie.
4. Podziel na 8 równych części ciasto. Kształt każdej części w 4-calowy okrągły bochenek. Bochenki umieścić na lekko wysmarowanej blachy do pieczenia posypać mąki kukurydzianej.
5. Przykryć i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce , wolny od przeciągów, 35 minut lub do momentu, by podwoiła się w masie.
6. Wymieszać białko jaj i 1 łyżkę wody.
7. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Schłodzić.
8. Wytnij kawałek 1/2 z góry każdego bochenka. Wypełnij chleb  gorącą zupą i natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz