poniedziałek, 3 czerwca 2013

Europejskie smaki - część pierwsza TURCJA

Europejskie smaki - część pierwsza 

TURCJA

Od dzisiaj zamierzamy opublikować co ciekawsze przepisy naszych partnerów projektowych. Zostały one przetłumaczone przez uczniów, część z nich pokusiła się nawet o przygotowanie tłumaczonych przepisów. Dziś smakowite kąski z Turcji, w roli tłumacza i kucharza Julia Jaworska i Hania Pachurka.




Jajecznica z warzywami (Menemen)
Składniki:
2 filiżanki pokrojonej papryki
1 filiżanka pokrojonych w kostkę pomidorów
1 drobno pokrojona cebula
2 rozbełtane jajka
2 łyżki oleju
½ łyżki soli
1 szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:
Wlej olej i wsyp cebulę na patelnię. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i sól. Przykryj pokrywka i smaż, aż papryka zmięknie mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory, zamieszaj i smaż przez 5-6 minut pod przykryciem. Na końcu dodaj rozbełtane jajka i zamieszaj. Danie jest gotowe, gdy jajka się usmażą. Możesz posypać jajecznicę czarnym pieprzem. Menemen jest bardzo dobrą i znaną potrawą na śniadanie. Serwuj na ciepło z chlebem.



Etil Biber Dolmasi  (Faszerowane papryki z mięsem mielonym)

Składniki:
400 g mielonego mięsa
4 łyżki margaryny lub oleju
2 średnie cebule
1/3 szklanki ryżu
2 duże pomidory
1 ¾ szklanki wody
1 pęczek pokrojonego koperku
3 łyżeczki doli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
500 g papryki (odpowiedniej do nafaszerowania)

Wykonanie:
Odcinamy górną część papryki (łodygę) na kształt pokrywki, oczyszczamy gniazda nasienne, myjemy i odstawiamy na bok. Wkładamy 2 łyżki margarynę lub olej do garnka i drobno pokrojona cebulę, smażymy, aż cebula zmieni kolor. Dodajemy ¾ szklanki wody i wcześniej umyty ryż  i dobrze mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mięso mielone, pokrojony koperek, czarny pierz, 1 łyżeczkę soli i mieszamy przez 5 minut. Obieramy pomidora, kroimy na małe kawałki, dodajemy do farszu i mieszamy, aż składniki się połączą. Kroimy pomidora w plastry i używamy jako „wieczko” papryki.
Nafaszerowane papryki wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki margaryny lub oleju, 2 łyżeczki soli 1 szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 40-60 minut.
Serwujemy na ciepło.


Smacznego!







Julia Jaworska

Tureckie Mięsne Ravioli

Składniki:
550 gramów mąki
3 łyżki soli
2 jajka
2/3 szklanki wody
2 małe cebule
20 gramów pietruszki
250 gramów mięsa mielonego
1 duży pomidor
6 łyżek masła lub margaryny
½ łyżki papryki
6 ząbków czosnku
660 gramów jogurtu

1.      Przenieś  mąkę do dużej miski, odkładając na bok 1/3 szklanki
2.      Dodaj 1 łyżkę soli. Dobrze wymieszaj i zrób wgłębienie w środku. dodaj jaja i mieszaj.
3.      Mocno ugniataj ciasto, stopniowo dodając 2/3szklanki wody. Kontynuuj ugniatanie przez 7-8 minuty, a następnie podzielić ciasto na pół i daj odpocząć przez 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
 
 
4.      Tymczasem połącz drobno posiekaną cebulę, mięso, pietruszkę, sól i pieprz w misce.





5.      Posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj jedną cześć ciasta do 1 mm grubości.
6.      A teraz umieszczaj po jednej łyżeczce mieszaniny (punkt 4) w równych odstępach.
7.      Rozwałkuj drugą część ciasta na nieco większy płat niż pierwszą. Nałóż na pierwszą.
8.      Palcami uszczelnij ravioli, naciskając po każdym kopcu , aby się skleiły. 



9.      Korzystając z noża, wytnij ravioli.
10.  Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez  15-20 minut, aż wypłyną. 



Podanie :
Tymczasem, umyj i pokrój pomidora, smaż przez kilka minut na maśle: dodaj paprykę (sos pomidorowy).
Obierz czosnek i dodaj jogurt, łagodnie wymieszaj sos (sos czosnkowy).
Tuż przed podaniem, umieść  ravioli w półmisku. Wlej na jogurt sos czosnkowy i udekoruj z sosem pomidorowym.
 


Hania Pachurka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz