Europejskie smaki - część pierwsza
Od dzisiaj zamierzamy opublikować co ciekawsze przepisy naszych partnerów projektowych. Zostały one przetłumaczone przez uczniów, część z nich pokusiła się nawet o przygotowanie tłumaczonych przepisów. Dziś smakowite kąski z Turcji, w roli tłumacza i kucharza Julia Jaworska i Hania Pachurka.
Jajecznica z warzywami (Menemen)
Składniki:
2 filiżanki pokrojonej
papryki
1 filiżanka pokrojonych w
kostkę pomidorów
1 drobno pokrojona cebula
2 rozbełtane jajka
2 łyżki oleju
½ łyżki soli
1 szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
Wlej olej i wsyp cebulę na
patelnię. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i sól.
Przykryj pokrywka i smaż, aż papryka zmięknie mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pomidory, zamieszaj i smaż przez 5-6 minut pod przykryciem. Na końcu
dodaj rozbełtane jajka i zamieszaj. Danie jest gotowe, gdy jajka się usmażą.
Możesz posypać jajecznicę czarnym pieprzem. Menemen jest bardzo dobrą i
znaną potrawą na śniadanie. Serwuj na ciepło z chlebem.
Etil Biber Dolmasi
(Faszerowane papryki z mięsem mielonym)
Składniki:
400 g mielonego mięsa
4 łyżki margaryny lub oleju
2 średnie cebule
1/3 szklanki ryżu
2 duże pomidory
1 ¾ szklanki wody
1 pęczek pokrojonego koperku
3 łyżeczki doli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
500 g papryki (odpowiedniej do nafaszerowania)
Wykonanie:
Odcinamy górną część papryki (łodygę) na kształt pokrywki,
oczyszczamy gniazda nasienne, myjemy i odstawiamy na bok. Wkładamy 2 łyżki
margarynę lub olej do garnka i drobno pokrojona cebulę, smażymy, aż cebula
zmieni kolor. Dodajemy ¾ szklanki wody i wcześniej umyty ryż i dobrze
mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia,
dodajemy mięso mielone, pokrojony koperek, czarny pierz, 1 łyżeczkę soli i
mieszamy przez 5 minut. Obieramy pomidora, kroimy na małe kawałki, dodajemy do
farszu i mieszamy, aż składniki się połączą. Kroimy pomidora w plastry i
używamy jako „wieczko” papryki.
Nafaszerowane papryki wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki
margaryny lub oleju, 2 łyżeczki soli 1 szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i
gotujemy przez 40-60 minut.
Serwujemy na ciepło.
Smacznego!
Julia Jaworska
Tureckie Mięsne Ravioli
Składniki:
550 gramów mąki
3 łyżki soli
2 jajka
2/3 szklanki wody
2 małe cebule
20 gramów pietruszki
250 gramów mięsa mielonego
1 duży pomidor
6 łyżek masła lub margaryny
½ łyżki papryki
6 ząbków czosnku
660 gramów jogurtu
550 gramów mąki
3 łyżki soli
2 jajka
2/3 szklanki wody
2 małe cebule
20 gramów pietruszki
250 gramów mięsa mielonego
1 duży pomidor
6 łyżek masła lub margaryny
½ łyżki papryki
6 ząbków czosnku
660 gramów jogurtu
1.
Przenieś mąkę do dużej miski, odkładając na bok 1/3 szklanki
2.
Dodaj 1 łyżkę soli. Dobrze wymieszaj i zrób wgłębienie
w środku. dodaj jaja i mieszaj.
3.
Mocno ugniataj ciasto, stopniowo dodając 2/3szklanki
wody. Kontynuuj ugniatanie przez 7-8 minuty, a następnie podzielić ciasto na
pół i daj odpocząć przez 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
4.
Tymczasem połącz drobno posiekaną cebulę, mięso,
pietruszkę, sól i pieprz w misce.
5.
Posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj jedną cześć ciasta do 1 mm grubości.
6.
A teraz umieszczaj po jednej łyżeczce mieszaniny
(punkt 4) w równych odstępach.
7.
Rozwałkuj drugą część ciasta na nieco większy płat niż
pierwszą. Nałóż na pierwszą.
8.
Palcami uszczelnij ravioli, naciskając po każdym kopcu
, aby się skleiły.
9.
Korzystając z noża, wytnij ravioli.
10.
Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż wypłyną.
Podanie :
Tymczasem, umyj i pokrój pomidora, smaż przez kilka minut na maśle: dodaj paprykę (sos pomidorowy).
Obierz czosnek i dodaj jogurt, łagodnie wymieszaj sos (sos czosnkowy).
Tuż przed podaniem, umieść ravioli w półmisku. Wlej na jogurt sos czosnkowy i udekoruj z sosem pomidorowym.
Hania Pachurka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz