wtorek, 4 czerwca 2013

Europejskie smaki - część druga FRANCJA

EUROPEJSKIE SMAKI - CZĘŚĆ DRUGA

FRANCJA

Dziś powiew kuchni francuskiej pióra Stefanii Felix. Czujcie się zainspirowani.


Onion Soup
  


 Oryginalny przepis jest na 6 porcji:

1 kilogram pokrojonej w plastry cebuli
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
3 puszki bulionu wołowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 szczypta czarnego pieprzu
6 plastrów francuskiego tostowego chleba
2/3 kubka rozdrobnionego szwajcarskiego sera

1.  Gotować i mieszać pokrojoną w plastry cebulę w oleju roślinnym  w przykrytym dużym garnku przez ok. 20 min. Wymieszać z bulionem wołowym, sosem Worcestershire i z czarnym pieprzem; ogrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia.

2.  Połóż chleb na rozgrzanej blasze; posmaruj chleb serem. Podpiecz 4 do 5 cali od ciepła przez około 1 minutę lub do momentu gdy ser się rozpuści i będzie złoty.

3.  Przelej zupę do talerzy i mocz z chlebem.  


Croque Monsieur



Oryginalny przepis jest na 4 porcje:

1/4 szklanki miękkiego masła 
1 łyżka stołowa mąki uniwersalnej
1/3 szklanki śmietany kremówki 
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
3/4  szklanki rozdrobnionego sera Gouda
kromek chleba na zakwasie (grube na 2 cm)
4 łyżeczki masła
1/4 szklanki musztardy Dijon
8 plasterków szynki
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki


 Przygotowanie
1. Roztopić 1/4 szklanki masła w  rondelku na małym ogniu. Powoli dosypywać i mieszać mąkę w maśle. Dodaj małą porcję kremówki i wina na przemian, ubijając po każdym dodaniu do zagęszczania przed wprowadzeniem następnego ilość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Roztopić ser w małych ilościach, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum i zachować sos ciepły.

2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Rozsmaruj 1/2 łyżeczki masła po jednej stronie każdej kromki chleba z dwoma plastrami szynki złożonymi całkowicie. Umieść pozostałe kromki chleba stroną musztardową w dół, na szczycie umieść szynkę i ser. Grilluj te kanapki z każdej strona, aż będą miały złotobrązowy kolor. Polać serowym sosem każdą kanapkę przed podaniem. Ozdób każdą kanapkę łyżką natki pietruszki . 


Stefania Felix





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz