Dziś powiew kuchni francuskiej pióra Stefanii Felix. Czujcie się zainspirowani.
Onion Soup
Oryginalny
przepis jest na 6 porcji:
3 łyżki stołowe oleju
roślinnego
3 puszki bulionu wołowego
1 łyżeczka sosu
Worcestershire
1 szczypta czarnego pieprzu
6 plastrów francuskiego
tostowego chleba
2/3 kubka rozdrobnionego szwajcarskiego
sera
1. Gotować i mieszać pokrojoną w plastry cebulę w oleju
roślinnym w przykrytym dużym garnku
przez ok. 20 min. Wymieszać z bulionem wołowym, sosem Worcestershire i z
czarnym pieprzem; ogrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia.
2. Połóż chleb na rozgrzanej blasze; posmaruj chleb
serem. Podpiecz 4 do 5 cali
od ciepła przez około 1 minutę lub do momentu gdy ser się rozpuści i będzie
złoty.
3. Przelej zupę do talerzy i mocz z chlebem.
Croque Monsieur
Oryginalny
przepis jest na 4 porcje:
1/4
szklanki miękkiego masła
1
łyżka stołowa mąki uniwersalnej
1/3
szklanki śmietany kremówki
1/4
szklanki białego wytrawnego wina
sól
i pieprz do smaku
szczypta mielonej
gałki muszkatołowej
3/4 szklanki rozdrobnionego sera Gouda
8 kromek chleba na zakwasie (grube na 2 cm)
4
łyżeczki masła
1/4
szklanki musztardy Dijon
8
plasterków szynki
4
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
1. Roztopić 1/4 szklanki masła w rondelku na małym ogniu. Powoli dosypywać i
mieszać mąkę w maśle. Dodaj małą porcję kremówki i wina na przemian, ubijając
po każdym dodaniu do zagęszczania przed wprowadzeniem następnego ilość. Doprawić
solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Roztopić ser w małych ilościach,
ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum i zachować sos ciepły.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Rozsmaruj 1/2 łyżeczki masła po jednej stronie każdej kromki chleba z dwoma plastrami
szynki złożonymi całkowicie. Umieść pozostałe kromki chleba
stroną musztardową w dół, na szczycie umieść szynkę i ser. Grilluj te kanapki z
każdej strona, aż będą miały złotobrązowy kolor. Polać serowym sosem każdą kanapkę przed podaniem. Ozdób każdą kanapkę łyżką natki pietruszki .
Stefania Felix
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz