wtorek, 12 marca 2013

Zupa łososiowa



Zupa łososiowa a’la Tornio

Finlandia to nie tylko piękne krajobrazy, ale równie pyszna i prosta kuchnia. Dziś sycąca zupa z kawałkami łososia.

Składniki na 4 osoby:
            


500 gr  filetów z łososia (pokrojonych w sporą kostkę) 
700 gr  ziemniaków
500 ml mleka
200 ml śmietany

sól
koperek
cebula
ziele angielskie
wywar

  1. Do wywaru dodać kilka ziaren ziela i ugotować ziemniaki.
  2. Jedną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć do zupy.
  3. Dodaj kawałki fileta, gotuj przez ok. 6 minut.
  4. Pozwól zupie trochę ostygnąć.
  5. Dodaj posiekany koperek.
  6. Czas na śmietanę i mleko. Podgrzewamy aż do zagotowania.
  7. Zupa gotowa. Podgrzewając, uważaj, by zupa się nie zagotowała.


 (Innym sposobem na cebulę jest dodanie podduszonych na maśle krążków cebulowych)
   


HYVÄÄ RUOKAHALUA!  (Smacznego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz