Zupa łososiowa a’la Tornio
Finlandia to nie tylko piękne krajobrazy, ale równie pyszna i prosta kuchnia. Dziś sycąca zupa z kawałkami łososia.
Składniki na 4 osoby:
500 gr filetów z łososia (pokrojonych w sporą
kostkę)
700 gr ziemniaków
500 ml mleka
200 ml śmietany
sól
koperek
cebula
ziele angielskie
wywar
- Do wywaru dodać kilka ziaren ziela i ugotować ziemniaki.
- Jedną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć do zupy.
- Dodaj kawałki fileta, gotuj przez ok. 6 minut.
- Pozwól zupie trochę ostygnąć.
- Dodaj posiekany koperek.
- Czas na śmietanę i mleko. Podgrzewamy aż do zagotowania.
- Zupa gotowa. Podgrzewając, uważaj, by zupa się nie zagotowała.
(Innym sposobem
na cebulę jest dodanie podduszonych na maśle krążków cebulowych)
HYVÄÄ
RUOKAHALUA! (Smacznego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz