Nazwa szkoły: Collège public Jean Monnet
Szkoła Jeana Monneta jest położona w wiejskiej scenerii środkowej Francji w
Yssingeaux, Haute-Loire, w regionie Auvergne. Siedem tysięcy mieszkańców zamieszkuje to małe miasteczko.Yssingeaux utrzymuje się głównie z rolnictwa, choć można też spotkać przemysł drzewny, a także narodową szkołę cukiernictwa..
W szkole uczy się 500 uczniów w wieku 11- 15 lat, pracuje w niej 35 nauczycieli.
Jednym z naszych priorytetów jest rozwój językowych i kulturalnych możliwości. Oprócz tego dbamy o to, by dzieci z uboższych rodzin mające problemy w nauce łatwo integrowały się z resztą społeczeństwa. W tym celu 15 lat temu powołano do życia specjalny wydział SEGPA. 64 uczniów bierze udział w tym projekcie, który oferuje szeroki wachlarz szkoleń zawodowych, a także lekcje gotowania. Ponadto, we wrześniu 2010 roku stworzono dodatkową jednostkę zwaną ULIS dbającą o potrzeby uczniów niepełnosprawnych.
Priorytetem dla szkoły jest to, by uczniowi poznawali nowe kultury i języki europejskie (np. angielski, niemiecki, hiszpański). Organizujemy wycieczki szkolne do Hiszpanii i Anglii, a także wymianę międzynarodową z Niemcami
Inną ważną sprawą jest ochrona środowiska ze względu na nasze położenie geograficzne. Dlatego też przystapiliśmy do projektu Comenius, które będzie motywujący dla uczniów i kadry pedagogicznej. Otwarcie w 2011 roku pierwszego fast-foodu w miasteczku i spore zainteresowanie młodych ludzi tym miejscem zmusiły nas do zadania sobie pytania: Jak możemy pomóc naszym uczniom stosować zdrową dietę?
Projekt związany z chlebem skłoni nas do refleksji na temat naszych nawyków żywieniowych. Jako że współpracujemy z lokalnymi instytucjami (szkoła zawodowa, SEGPA, warsztaty kulinarne, szkoła cukiernictwa), pomyśleliśmy, że różnorodna tematyka taka jak gotowanie (lokalne, narodowe, międzynarodowe), środowisko (zrównoważony rozwój, tworzenie terenów zielonych), a także integracja wszystkich dzieci z europejskimi partnerami będą owocne zarówno dla uczniów, jak i dla nauczycieli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz